ÉLMÉNYEK

Saját élményeim, amik ennek a témának a kifejtéséhez vezettek és a tapasztalatszerzés, a látogatások során csak gyűltek, mint megannyi érzés, hogy egy üres, felfedezetlen, ám annál gyakoribb terület a Puli munkáját, használatát és képességeit tekintve. Minél több ilyen esettel, Pulival találkoztam, annál erősebben éreztem késztetést a téma kibontására. Nézzük hát sorban, bár nem kronologikus rendben, hogy milyen élményekkel gazdagodtam, kik voltak azok a Pulik, akik megindítottak ebben…

Mindjárt az saját élmények előtt kell hozzáfűznöm azt, amit általában a végére, összefoglalóként szoktak írni, de tapasztalatom, hogy az apróbetűs részt már senki nem olvassa el. Ezért így az elején kell leszögeznem, hogy a saját élmények, tapasztalatok a hozzájuk fűződő Pulik ösztön erősségéről tanúskodnak, hogy ez a használati terület, amiről e honlap szól még mindig ott lakozik Pulijainkban, a mai kor egyes egyedeiben. Más kérdés annak eldöntése, hogy a Pulit, mint fajtát inkább tekintjük-e társasági kutyának a szépségéért, uniformizálódott, egyhangúsodott vérmérsékleti célként vagy pedig elődeink nyomán keressük használati értékeit. Aki keres talál, így erről szólnak ezek a sorok:

MORZSA

Saját Pulim, az első, a legelső, aki már fiatal korban produkálta a házőrzés képességét, azaz védte az udvart anélkül, hogy erre bárki tanította volna. Azért múlt időben, mert a helyét és szerepét Dinamit vette át, akit Ő maga tanított, vagyis mellette leshette el a fiatal Puli a szakma, használat fortélyait. Morzsa számtalan esetben bizonyította a mindennapi életben ezen a téren képességeit. Még ereje teljében szoktam mondani a hozzánk látogatóknak, hogy rendben a sok szebbnél szebb Pulit körülrajongani, a tanult, képzett munkakutyák okosságán elcsodálkozni, de a kapun belépve azt a bozontos Paraszt Pulit is megsímogatni! Mert különben a bizalmatlanság és feltételezett rossz szándék miatt megkap! Morzsa hihetetlen érzékkel válaszolt nekem a házhoz érkező emberek jóindulatáról. Az alapvetően sunyi, alattomos, rossz hátsó szándékú embereket már a bejövetel pillanatában fogta, míg egyeseket csak a távozás alkalmával. Megtanított a Házőrző Puli vérmérsékletének a kezelésére, az együttélés szabályaira, hiszen kölykeihez például csak és csakis én mehettem, senki mást nem engedett oda. Külön figyelnem kellett arra, hogy vendégek érkezésekor, távozásakor mik a reakciói. Az egyik legemlékezetesebb élmény a sok közül amikor munkakutyás érkezett a házhoz, csak beugrott és becsmérlően nyilatkozott a Puliról. Miért nem veszek, tartok inkább kutyát címszóval. Hiába mondtam, figyelmeztettem nem simogatta meg. A bizalmatlanságot érezve bizony meg is csípte a látogatót, akinek a véleménye távozáskor változott a fajtáról. Idősebb korára Morzsa ellátogatott a kiképző pályára is. Egyrészt azért, hogy megbizonyosodjam arról, hogy mire képes egy területvédő Házőrző Puli az iskolában, számára idegen körülmények között. Másrészt arra is kíváncsi voltam, hogy a viselkedése a házőrzés, védőmunka melyik kategóriájába sorolható. Nos a bizonyosság, a tapasztalatok szerint nem mutatott be példa értékű védőmunkát a szó sport értelmében, hisz bizalmatlan, távolságtartó, ki-ki támadó magatartása nem szolgálja a sport erényeit, de zsákmányos, apportos jelleme képzéssel, tanítással formálható lett volna.

GOMBOS

Duci szukám Édesanyja, Aranyági Utonálló Bors Gombos és nagyon jól emlékszem, amikor Ducit szopós kölyök korában látogattam, hogy Kovács Ferenc és Veronika otthonában a szobában miként védte kölykeit Gombos. Mint a kölykök, utódok védelme az ösztön egyik megnyilvánulása nem volt tőlem idegen, szokatlan Morzsa viselkedése kapcsán. Sőt! Még örültem is, hogy életem első törzskönyves Pulijának Édesanyja ilyen ösztönerős. Rendszeresen megcsípte a lábam, a cipőm, mikor a kölykök felé nyúltam vagy közelítettem. Természetesen a gazda jelenléte kontrollálta ezt a dolgot, így hétről hétre csodálhattam Duci fejlődését. A védelem persze csakis a kölykökre, az alomra vonatkozott és szoptatás időszakában, mert Gombos a legbarátságosabb Pulik egyike volt. Még idegenekkel szemben is jószívű, kedves, hízelgő, de ha a kölykeiről volt szó nem ismerte a tréfát.

BÁJOS

Szintén a gondoskodó anyai magatartás egyik iskola példája volt számomra, amikor Bakaházi-Pengő Bájos kölykeit látogattuk meg Körmöndi Imre barátunknál. Bájos nyáron a garázs sarkában szoptatta kölykeit, amikor beléptem és érzékelte az idegent. Morgását viszont közeledő lépteim követték, így a cípőm bánta egy csípés erejéig, amikor a gazda csendre intette. Bájos Házőrző Puli vérét örökölte számos utódja is, mint Kolduskerti Fánk és Huncut például.

MADZAG

Napfényvárosi-Csahos Madzag szintén Körmöndi Imre Házőrző Pulija. Olyannyira házőrző, hogy mikor baráti találkozón Imrénél és Brigittánál vendégeskedtünk, akkor Madzaggal felügyelet nélkül nem is maradhattunk az udvaron. Ugyanakkor a lányukkal, Eszterrel például Madzag hihetetlenül figyelmes, gyengéd és szeretetteljes. Még kiállításon is előfordult, hogy Madzag a fogvizsgálatot személyes inzultusnak vette, de erről a bíró úgy nyilatkozott, hogy bár sokan nem tudják, de Házőrző Puli esetében ez természetes reakció. Madzag szintén utódjaiban bizonyít már, hiszen Ő Bendegúz apja.

PAMACS

Boros András és Ildikó első, törzskönyv nélküli Pulija, aki azért volt emlékezetes számomra, mert vendégeskedésünk alatt a jelenlétünket a területére való behatolásnak vélte, ezért sértődötten a házába vonulva morcogott. Hiába próbáltam kedvesen közeledni felé nem enyhült meg csak akkor, amikor az udvarról a házba léptünk és ekkor izgatottan kutatta át az udvart méltatlankodva az új szagok miatt. Több látogatásra volt szükség, hogy annyira a bizalmába fogadjon, hogy jelenlétünket félrehúzódás nélkül eltűrje és együtt játsszon a többi Pulival.

CSIPESZ

Csipesz Morzsa kutyánk törzskönyv nélküli utóda. Azért tartom fontosnak megemlíteni, mert a területvédő Házőrző Pulik egyik élő eleven megtestesítője. Méghozzá úgy, hogy Csipesz a családjával Molnár Mirtillel és férjével Péterrel, Domaszéken él egy tanyán. Egy tanyán, ahol nincs kerítés, hanem a terület határát maga Csipesz jelölte ki az erdő közepén. Olyannyira, hogy a területet rendszeresen körbe jelöli és csak ott, a terület határán. A terület határán fogja az idegen látogatót, ki is kíséri a vendéget addig. A területre belépni csak a gazda jelenlétében, úgy is enged be a nem létező vonalon belülre, ha a gazda észrevette jöttünket. Csipesz mintha az édesanyja karakterének tükörképe lenne.

JOHNY

Szintén Morzsa fia, aki Kübekházán lakik a központban egy magánházban. Johny a fehér Házőrző Puli mindenek felett kérlelhetetlenül védi Kiss Rita Dédmamáját. A Dédi nagyon bensőséges viszonyt alakított ki a Pulival és a szeretet köti össze kapcsolatukat. Érzi is ezt Johny, akinek figyelme nem kerül el egyetlen méltatlan pillantást sem a Dédmamával kapcsolatban. Nem tanították ők, mondja a Dédi, hanem saját maga nőtt bele a mesterségbe. Johny egy az egyben örökölte az anyja temperamentumát.

BENDEGÚZ

Picúr és Madzag fia Rasztari-Duci Bendegúz, aki Tabajdon él családjával, Orbán Szabolccsal és Ágival. Legelső látogatásunk alkalmával Bendegúz úgy fél éves alig elmúlt lehetett, amikor már nem léphettünk az udvar területére a gazda jelenléte nélkül. Testi épségünk nem került veszélybe, de a legelső látogatás alkalmával végig bizalmatlan maradt. Emlékszem arra, amikor Ágit és Szabolcsot megkértem, hogy találkozzunk Budapesten az Exponál, amikor kiállításra mentünk. Bendegúz az idegen hely és környezet láttán életében először hihetetlen támadókedvről tett tanúbizonyságot, amit először a gazdák nem is tudtak hová tenni. Én viszont értettem és megvallom őszintén számítottam is rá az első látogatás tapasztalatával. Természetesen helyre tettük ezt a dolgot és a kiállítás végére helyükre is kerültek ezek a reakciók. Lényeges viszont, hogy a gazdák gyermekeivel, a három kislánnyal Bendegúz egy falat kenyér, lesi minden óhajukat és velük játszik, elvisel tőlük minden olyan cselekedetet, amit mástól már rég inzultusnak venne. Védelmi ösztönei olyan erősek, hogy a diszplázia szűrés alkalmával is az altatásból morgással ébredt és morgott is, amíg ki nem tisztult a feje.

BITANG

Hódmezővásárhelyen él Lugosi Andreával, azaz tenyésztőjével Aranyági Utonálló Bitang, Duci Édesanyjának testvére. Bitang már egy korosabb, idősebb Öregúr és mikor meglátogattuk bizony nem lehetett testközelből megismerni csak a kerítésen keresztül, mert életét zömmel az udvar berkein belül töltötte. Ennek közeledtünkre hangot, nyomatékot is adott.

BARÁT

Szeged-Szőregen él a Napfényvárosi tenyészetben él tenyésztőivel, Kovács Ferenccel és Veronikával Barát, akit életemben először fiatal korában láttam. Már akkor, úgy fiatalon sem mertem volna megkísérelni, hogy a területére lépjek kéretlenül, a gazdái jelenléte nélkül. Valami hihetetlen erővel, elementáris energiával rendelkezik, ami számomra mindenképpen a Házőrző Pulik egyik példaképévé teszik. Természetesen a saját területén kívül változott ez a magatartás. Bár Barát bizalmatlansága megmaradt, de az őrzőmunka sajátja, hogy idegen környezetben a viselkedés lényegesen megváltozik. Barát már az utódjaiban bizonyít és ösztönerősség tekintetében magam is meglepődtem örökítő képességén. Utódai olyan képességekkel és adottságokkal rendelkeznek, amelyek a Pulit a kiállítási eredményességen túl használati kutyává tesznek.

FECSKE ÉS FOKOS

Erdélyben, Szászdányán él Rasztari Fokos és Fecske gazdájukkal, Ozsváth Tiborral, akinek egy hatalmas nyáj van a birtokában, akiket a Pulik terelnek. Személyes látogatásom alkalmával a nyolc hónapos Pulik olyan területvédelmi képességekről tettek tanúbizonyságot, hogy olyan érzésem támad, mintha visszautaztam volna a Puli történelmében abba a korba, amikor a fajta a vándorló életmóddal járó legeltetés során látta el feladatát. Jó és felemelő érzés volt, amikor láttam a két Pulit, hogy miként fogják a nyáj területére érkező lovas kocsit és körül-körül csaholva, oda-oda csípve kísérik ki a területről. Számomra a területvédelem és őrzőmunka ősi, tardicionális iskolapéldája. Jellemző viselkedés volt az is, ahogy Fecske és Fokos, azaz hívó nevükön Ügyes és Rigó fogadott, mert ők már a gazda Pulijai és idegen voltam a számukra. Eképpen megmorogták a közeledésemet és jelezték, hogy szándékom inzultusnak veszik, mert ők a pásztor Pulijai és nem szívlelik az idegeneket a területükön.

VAHUR ÉS BÉKE

Hívónevükön Fickó és Kócos Szerbia területén Bácskatopolyán élnek gazdáikkal Molnár Józseffel és Krekity Olgával. Kettejük közül Fickó komolyabb, komorabb és tekintélyesebb Házőrző Puli, aki ebben a munkában nem ismeri a viccet. Állandóan járőrözik és őrjáratot tart. Míg Kóci pedig olyan hihetetlen energiával fogja a kaput, hogy a másfél méter magas kerítés tetején felpattanva végigszalad. A postás tett is egy kísérletet és kidolgozta, hogy a postaládába abban a pillanatban dobja a levelet, amikor Kócos épp olyan ütemben van, hogy a földről elrugaszkodik, mert másképp a keze bánná, gazdagabb lenne egy harapással. Idegen jöttére személyesen győződtem meg róla, hogy mindketten pattannak. Összedolgoznak, mert Fickó képviseli az erőt, komolyságot, Kócos pedig az energiát és lendületet a házőrző munkában.

MÁZLI

Buha Orsolya fehér Pulija Szuhakállón. Már kölyök korában hivatásának érezte, hogy rendszeres őrjárattal védje, figyelje a területet, ami felnőtt korára érett Házőrző Pulivá tette. Orsi rendkívül sokat foglalkozik vele és bizonyítottan a házőrző képességeinek adottságai sport célokra is fordíthatók. Képezhető, tanítható és ügyességéről is tett már tanubizonyságot.

DINAMIT

Napfényvárosi-Csahos Barát és Duci fia Rasztari-Duci Dinamit Pulink, aki Morzsa mellett tanulta ki a mesterséget és vált Házőrző Pulivá. Tulajdonképpen saját magától ment végbe ez a folyamat és Dinamit ivarérésével vált tudatossá bennünk, hogy mivel állunk szemben. Nem mi akartuk, nem volt ez céltudatos, hanem Dinamit életkorával jött ez elő. Akkor, amikor barátok, ismerősök látogattak el hozzánk vagy csak a postás, óraleolvasó jelent meg a kapu előtt. Két éves korára bizonyos akartam lenni abban, hogy valóság-e az, amit gondolok, látok és a bizonyosság miatt ki is próbáltuk ezt, amikor Dinamit bizonyított. Bebizonyította, hogy létezik még ez az érték, őseink használati hagyománya és valóban úgy van, ahogy az elődeink leírták a szakirodalomban. Dinamit rendszeresen kiképzésre jár és mégis saját területén valami teljesen más az, amit produkál, a viselkedése gyökeresen megváltozik. Gyerekekkel, barátokkal kenyérre kenhető, figyelmes és gyengéd, ám figyelmeztetés az illetéktelen szándékúaknak a jelenléte…a szó lehető legkomolyabb értelmében. Ha mondhatjuk így, hogy Dinamit az, aki végig vezet engem ezen az úton, hogy ezt a máig ismeretlen, felfedezetlen területet tanulhassam, Ő testesíti meg, amit Morzsa és Bodri hagyott rám örökségül. Ma már a kiképző pályán bizonyít és a kötelező elvárásokon túl egy eddig ismeretlen területen. Szófogadás, engedelmesség terén kivívta a kiképző és a vizsgabiztos elismerését.

BODRI

Története és szellemisége itt olvasható a Memoriam menüpontban. Ami egyben élete is. Ízigvérig Házőrző Puli volt a használat minden előnyével úgy, hogy képzése, tanítása idősebb korára kezdődött el, amikor hozzánk került. Karaktere és adottságai olyan örök emlék számunkra, ami példaként teszi elvárásaink, tenyésztési célunk, jövőbeli elképzelésünk elé a vérmérséklet eddig megfejtetlen, tanácstalan, utat kereső kérdéseit! A Házőrző Puli jellemének alfája és omegája, a kiindulási pont, a kályha, ahová szükséges és célszerű időnként visszatérni, ha egy gondolat erejéig is, hogy honnan és milyen…

Ezt azért merem kijelenteni, mert egyrészt – mint olvasható – megvívta saját harcát, végigvitte saját keresztjét, másrészt a kiképzés, tanítás során mindig vissza tér emlékként, példaként, amikor a kérdésekre keressük a választ (kiképzőn is a fajta esetében), hogy olyan, mint…

Lényeges, hogy idősebb kora ellenére volt alkalma bizonyítani a kiképző pályán, amit maga a munkavizsga bírója is megcsodált és őszintén gratulált teljesítményéhez.